Privacyverklaring

De vereniging De Ootmarsumse Boerendansers, gevestigd in Ootmarsum en ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals omschreven in deze privacyverklaring.

Contactgegevens:
www.boerendansers-ootmarsum.nl

Persoonsgegevens die wij verwerken
De Ootmarsumse Boerendansers verwerkt je persoonsgegevens wanneer je onze website bezoekt én via het contactformulier zelf deze gegevens aan ons verstrekt en/of omdat je lid bent of wordt van onze vereniging. Hieronder vind je een overzicht van de persoonsgegevens die wij verwerken:
- Voor- en achternaam
- Adresgegevens
- Telefoonnummer
- E-mailadres

Bijzondere en/of gevoelige persoonsgegevens die wij verwerken
Onze website en/of dienst heeft niet de intentie om andere gegevens te verzamelen over websitebezoekers en leden dan bovengenoemde persoonsgegevens.
Als je er van overtuigd bent dat wij zonder toestemming andere persoonlijke gegevens hebben verzameld dan bovengenoemde, neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan verwijderen wij deze informatie per omgaande.

Met welk doel en op basis van welke grondslag wij persoonsgegevens verwerken
De Ootmarsumse Boerendansers verwerkt jouw persoonsgegevens voor de volgende doelen:
- Je te kunnen bellen of e-mailen indien dit nodig is om onze dienstverlening uit te kunnen voeren.

Geautomatiseerde besluitvorming
De Ootmarsumse Boerendansers neemt niet op basis van geautomatiseerde verwerkingen besluiten over zaken die (aanzienlijke) gevolgen kunnen hebben voor personen. Het gaat hier om besluiten die worden genomen door computerprogramma's of -systemen, zonder dat daar een mens (bijvoorbeeld een medewerker van De Ootmarsumse Boerendansers) tussen zit.

Hoe lang we persoonsgegevens bewaren
De Ootmarsumse Boerendansers bewaart je persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor je gegevens worden verzameld. Wij hanteren een bewaartermijn van 10 jaar voor de persoonsgegevens voor- en achternaam, adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres.

Delen van persoonsgegevens met derden
De Ootmarsumse Boerendansers verstrekt uitsluitend aan derden en alleen als dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met jou of om te voldoen aan een wettelijke verplichting.

Cookies, of vergelijkbare technieken, die wij gebruiken
De website van de Ootmarsumse Boerendansers maakt gebruik van cookies voor het juist laten werken van de site en niet voor het verkrijgen van persoonlijke informatie.
Of:
Cookies worden door De Ootmarsumse Boerendansers alleen gebruikt voor het registreren van anonieme gebruikersstatistieken (Google Analytics). De eerste keer dat de website wordt bezocht wordt dit kenbaar gemaakt en wordt uw toestemming gevraagd. Deze verloopt automatisch na 1 jaar.

Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen
Je hebt het recht om je persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Daarnaast heb je het recht om je eventuele toestemming voor de gegevensverwerking in te trekken of bezwaar te maken tegen de verwerking van jouw persoonsgegevens door De Ootmarsumse Boerendansers en heb je het recht op gegevensoverdraagbaarheid. Dat betekent dat je bij ons een verzoek kan indienen om de persoonsgegevens die wij van jou beschikken in een computerbestand naar jou of een ander, door jou genoemde organisatie, te sturen.
Je kunt een verzoek tot inzage, correctie, verwijdering, gegevensoverdraging van je persoonsgegevens of verzoek tot intrekking van je toestemming of bezwaar op de verwerking van jouw persoonsgegevens sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We reageren zo snel mogelijk, maar binnen vier weken, op jouw verzoek.
De Ootmarsumse Boerendansers wil je er tevens op wijzen dat je de mogelijkheid hebt om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons

Hoe wij persoonsgegevens beveiligen
De Ootmarsumse Boerendansers neemt de bescherming van jouw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als jij het idee hebt dat jouw gegevens toch niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met onze ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..



jose-adv

jose

 

 

Boerendansers nemen afscheid van koetsier Ben Geerdink

OOTMARSUM 14 augustus 2014

 

 

 boerendansers-afscheid-koetsier-0

In het bijzijn van zijn naaste familie ontving de koetsier uit handen van Bart Rouwers junior, voorzitter van de Boerendansers, een prachtige foto. Hierop is hij in vol ornaat te zien als koetsier, die dus nagenoeg een kwart eeuw de Boerendansers vervoerde.

 

 

Ook Richard Nijhuis, namens de Siepelmarktcommissie, voerde het woord en bedankt Ben Geerdink voor de manier waarop hij trouw ieder jaar weer de Boerendansers tijdens de Siepelmarkten door het drukke stadje leidde. Ben Geerdink kreeg van de Siepelmarktcommissie een klomp met inhoud en daarop de woorden 'Bedankt koetsier Bennie' Bart Rouwers complimenteerde Ben Geerdink voor zijn inzet. "Natuurlijk ging er wel eens wat mis en werd een kraampje aangetikt waardoor er wel eens wat glasgerinkel te horen viel. Je zette de koets ook wel eens stil en dan begon je het paard te 'melken'. Dat deed je om het paard rustiger te krijgen. Ook is het een keer gebeurd dat het tuig brak en vervolgens liep er niet een paard, maar trokken twee 'boeren' van onze dansgroep aan de kar. Het zijn anekdotes om nooit te vergeten. Toch stond bij jou en bij ons de veiligheid voorop en hebben we ons altijd prettig gevoeld als jij paard en koets leidde," vertelt Bart Rouwers. Ben Geerdink was erg blij met zijn mooie cadeaus. "Ik stond tijdens de Siepelmarkten altijd vroeg op. Ik voerde het paard, gaf het te drinken en kamde het, zodat hij er netjes uitzag. Ook de koets kreeg een extra schoonmaakbeurt. Daarna reed ik naar de Siepelmarkt om daar de Boerendansers in te laden om ze door de stad te leiden. Het was vaak een enorme drukte en dan was het zaak om het paard rustig te houden. Ik heb het al die jaren met ontzettend veel plezier gedaan. We hebben heel veel lol met elkaar gehad en ik voelde me thuis bij deze groep Boerendansers. Met heel veel plezier kijk ik terug op deze prachtige periode en ik ben ook heel erg blij met de mooie cadeaus, die ik heb gekregen," laat een dankbare Bennie Geerdink weten.

 

De Ootmarsumse Boerendansers hebben na de laatste Siepelmarkt bij hotel De Rozenstruik afscheid genomen van hun vertrouwde koetsier Bennie Geerdink. Na ruim 25 jaar heeft: 'Bennie Hams' het paard overgedragen aan Henk Oude Nijhuis. De leeftijd van Ben Geerdink is de voornaamste reden dat de koetsier stopt met zijn werkzaamheden.

De Boerendansers worden al pakweg 45 jaar met een koets vervoerd tijdens de Ootmarsumse Siepelmarkten. In eerste instantie was het Bossink als koetsier en zijn opvolger was Toon Eertman (Toon Dieks); daarna was die rol weggelegd voor Ben Geerdink en dit jaar nam Henk Oude Nijhuis de leidsels dus in handen om de Ootmarsumse Boerendansers in de koets naar het Kerkplein te vervoeren waar traditiegetrouw de Twentse bruiloft wordt gehouden. Ook dit jaar was het een vermakelijk schouwspel met ambtenaar Harrie Hemmer, die het bruidspaar Raymond en Nicole van Benthem in de echtverbond.

 

OLDENZAAL - De organisatie van de Plechelmus Plein Feesten is op zoek naar een bruidspaar. Dit bruidspaar moet het stralende middelpunt zijn een heuse boerenbruiloft op zaterdag 22 juni.

Hans Olde Monnikhof is als bestuurslid van de organisatie belast met de organisatie. Hij is tevens lid van de Ootmarsumse boerendansers.

't Liefst heeft de organisatie van het openingsfeest van het Plechelmusplein dat een écht Oldenzaals paar zich daadwerkelijk in de echt gaat verbinden. Is zo'n koppel niet te vinden, dan mogen zich ook mensen melden die het leuk vinden om de rol te spelen in de boerenbruiloft die wordt opgevoerd door de Ootmarsumse boerendansers. "Wij hopen daarbij wel", vertelt Hans Olde Monnikhof, "dat de man en de vrouw uit Oldenzaal komen of in Oldenzaal woonachtig zijn, het is immers een echt Oldenzaals feest."

Belangstellenden kunnen zich melden bij de redactie van TCtubantia in Oldenzaal

jubileum-boek

 

burgemeester-cazemier Met deze publicatie geven de Ootmarsumse Boerendansers een unieke blik in het rijke verleden van deze folkloristische dansgroep. Een boek dat het 75 jarig bestaan van de dans-groep luister bij zet. De Ootmarsumse Boerendansers laten in dit boek zien dat er vanaf 1936 tot op de dag van vandaag een directe lijn loopt en dat de vereniging nog net zo bloeit als in eerdere decennia. Maar met dit boek wordt ook duidelijk gemaakt dat de Boerendansers niet weg te denken zijn uit Ootmarsum. Dat Siepelmarkten of historische herdenkingen niet kunnen slagen zonder de aanwezigheid van de Boerendansers. En dat de dansgroep één van de kenmerkende elementen is die Ootmarsum maken tot wat het Is; de toeristische parel van noordoost Twente.

allend bij de Boerendansers is dat men in al die jaren heel sterk de nadruk heeft gelegd op het behoud van authenticiteit. Kostuums, dansen, gebruiken en attributen zijn streekeigen en cultuur-historisch verantwoord. De vereniging streeft er naar om met zijn optredens het Twentse verleden te laten herleven in al zijn facetten, zonder daarbij concessies te doen. Ik denk dat het dit aspect is dat door de vele toeschouwers juist zo wordt gewaardeerd. Een optreden van de Boerendansers neemt die toeschouwers mee terug in de tijd.

Zij laten zien met hoeveel aandacht en gevoel voor traditie In voorbije eeuwen op het platteland van Twente feesten en hoogtijdagen werden gevierd. En hoe hiervan het goede leven werd genoten.

De boerendansers van Ootmarsum genieten tijdens en na (!) hun optredens ook van dat goede leven. En dat al 75 jaar. Dat is een hartelijke felicitatie meer dan waard. De lezer van dit boek zal die sfeer bij lezing zeker proeven. Ik wens U als lezer dan ook veel leesplezier toe.

mr R.S. Cazemier burgemeester van Dinkelland


April 2011


Verkoopadressen van het Jubileumboek:

 

Brummelhuis Sigarenspeciaalzaak

Grotestraat 15

7631 BT Ootmarsum

Telefoon 0541-292723

 

Johannink Uw Warenhuis

Dwarsstraat 3

7631 ES Ootmarsum

Telefoon 0541-291265

 

VVV Ootmarsum

Markt 9

7631 BW Ootmarsum

Telefoon 0541-291214

 

 

Advies verkoopprijs jubileumboek in de winkel is € 19,95

Ter ere van ons 75 jaar jubileum is een CD geproduceerd, met muziek, liedjes en voordrachten van

De Ootmarsumse Boerendansers zoals deze ook tijdens onze optredens worden voorgedragen.

Eric Nijhuis heeft de opnames en techniek verzorgd van deze CD.

Roy Holsbeek is verantwoordelijk voor het ontwerp van de CD hoes en

Evelyn Kruse heeft de foto op deze hoes gemaakt.

De CD wordt te koop aangeboden voor € 5,00.

Beste gast

Zoals u misschien wel weet presenteren de Ootmarsumse Boerendansers al bijna 75 jaar een programma aan de gasten in en om Ootmarsum.
Wekelijks presenteert de groep elke donderdagavond een avondvullend folkloristisch programma bij Hotel van der Maas.
Een Twentse “boer’n-oavond”met authentieke dansen en voordrachten in originele kleding met wit geschuurde klompen.
De arrangementen bij de plaatselijke VVV en stads –hotels zijn erg in trek.
De Ootmarsumse Boerendansers kunnen uw familie- of bedrijfsuitje een extra dimensie geven op uw vakantieadres,
tijdens uw verblijf in Ootmarsum. Op elke gewenste locatie in en om Ootmarsum kan de groep u het volgende bieden.

Arrangement: “Boerendansavond compleet”.

Betreft:

Folkloristische boerendansavond met minimaal 6 danskoppels en enkele muzikanten op originele trekharmonica’s.
Alles wordt gepresenteerd door één van onze leiders.
Tijdens deze avond luistert u naar en geniet u van:
 
  • authentieke dansen,
  • gezellige harmonica muziek,
  • voordrachten,
  • spreuken,
  • declamaties en
  • uitleg over de Twentse “knipmuts”.
Halverwege de avond is er een quiz met leuke prijzen voor alle deelnemers.
Tevens wordt er met enkele gasten samen gedanst.

Prijs voor dit arrangement: op aanvraag


Arrangement: “Boerendansavond standaard”.

Betreft:

 

samendansen

Folkloristisch boerendansavond zoals hierboven genoemd met uitzondering van de quiz en enkele voordrachten.

Prijs voor dit arrangement: op aanvraag


Voor meer informatie kunt u contact met opnemen via het contact formulier op onze internetpagina.
De Ootmarsumse VVV zal u desgewenst ook graag meer uitleg geven.

 

Een programma met authentieke
dansen in originele klederdrachten



De Ootmarsumse Boerendansers brengen een programma van veertien dansen.
Deze worden afgewisseld met liedjes en voordrachten.
Ook krijgt u enige uitleg over de oude klederdracht.


De boerendansgroep is een van de oudste van Twente.
Ze werd in 1936 opgericht en verzorgt vanaf die tijd
optredens binnen en buiten Ootmarsum.

Gedurende het toeristenseizoen (mei - september)
treden zij eens per week op.
Daarnaast verzorgen zij op speciaal verzoek,
het gehele jaar door extra optredens.


Van 9 mei t/m 10 oktober
treden wij elke donderdagavond op in:

vdmaas

Hotel van der Maas
Grotestraat 7
Ootmarsum

Kaarten in de voorverkoop bij de VVV Ootmarsum
en 's avonds aan de zaal

Zaal open 19.30 uur

Aanvang optreden 20.00 uur

De Ootmarsumse Boerendansers
wensen u een bijzonder prettige avond toe!


De Boerin

De meeste kostuums dateren voor wat betreft kleur en model uit het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. Zwart was toen de modekleur in Twente. Voor de eeuwwisseling was de kleding veel kleurrijker. Mede door de zwarte kleur komt het geheel nogal sobertjes over. Dit had waarschijnlijk alles te maken met het feit dat Twente destijds een ietwat armoedige streek was. Geld voor luxe stoffen en uitbundige juwelen was er eenvoudig niet.

boerin01

 

knipmuts01

Was daarentegen de kleding van met name de vrouw rijkelijker versierd met kralenwerk , koordjes , tule, kant, fluweel , en zijde , dan had men met een welgestelde boerin van doen.
De vakbekwaamheid en artisticiteit van de individuele naaister speelden hierbij natuurlijk een grote rol.
Tot in de jaren '70 van deze eeuw kon men in Ootmarsum "ouderen" tegenkomen , die nog traditioneel gekleed gingen.

Kort samengevat is de kleding van de vrouw onder te verdelen in een jak, bovenrok , schort, en de knipmuts. De stoffen die gebruikt werden , waren
veelal crepezijde, moirezijde , wol , lustre, crepe de chine en fluweel.
De stof van de rok was dezelfde als die van het jak.
 

 Voor de schort gebruikte men meestal zijde. Onder de bovenrok droeg men een baaien of strepen onderrok. Het meest opvallende kledingstuk bij de vrouwen is de "zondagse" knipmuts.
De kant aan de achterzijde van de muts kan van katoen of linnen zijn. Linnen is het duurste en aan de lengte van de strook was de rijkdom van de vrouw af te lezen.
Tot de veelal gouden sieraden, die door de boerinnen werden gedragen, behoorden: de mutsenbellen, een kralensnoer van gitten of bloedkoralen, een broche, een kruis hangend aan een schakelketting al dan niet voorzien van een schuif, versierd met kwastjes, en een horloge met ketting en schuif. De mannen droegen enkel een horloge met ketting.

 

De Boer

Het sobere zwarte "kisten-tuug" van de mannen werd vroeger alleen gedragen op bijzondere bijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld een begrafenis.
De mannen droegen een zwart pak , bestaande uit de lange jas of paltui , de korte jas of kortbuis , de klapboks (klapbroek) , een vestje , befke en een pet. De witgeschuurde klompen horen ook bij de nette out-fit.  
  
's Zomers waren de pakken van zwart laken, 's winters was de stof duffel. Een befke werd over het boezeroen gedragen en was gedeeltelijk van gummi en karton , dat overtrokken was met zwarte katoen.
De lange jas was meestal de trouwjas , die met kerstmis, pasen, pinksteren, dus meestal op hoge feestdagen werd gedragen. Zowel de boerinnen als de boeren droegen blank geschuurde klompen. De mannen droegen klompen met hoge wreef en de vrouwen droegen zogenaamde lage klompen met een leertje over de wreef. Het hout dat men voor het klompen maken gebruikte, was afkomstig van de wilg of populier.
 

frank-wim
goastok01

Twentse Gao-Stok

Zeer wel-riekend maar ook een wurgende- killer, vormt de Twentse gao-stok.

In de natuur is de strijd vaak op leven of dood. Hier wint bijna altijd de sterke kamperfoelie-stengel en zal de jonge boom of tak bezwijken.
Door de omsnoering zal de tak eerst spiraalsgewijs uitpuilen.
Kamperfoelie groeit op natte zandgronden en op houtwallen met sloten.
's Avonds en 's nachts verspreidt de bloem een zeer welriekende geur om nachtvlinders aan te trekken!
De meest voorkomende gao-stokken zijn uit de zwarte els.
Verder zijn soms de berk, lijsterbes, hazelaar of waterwilg het slachtoffer.
Door veel afwatering t.b.v. de landbouw wordt de kamperfoelie endus ook de mooi gevormde gao-stok steeds zeldzamer.

 

 

ccinc facebook ccinc youtube

 

137025
Vandaag5
Gisteren30
Deze week35
Deze maand449
Alles137025

Volgende optreden

donderdag 18 juli
aanvang: 20:00 uur


Hotel van der Maas

Foto's van nu

bd_nu_06.jpg

Foto's van toen

bd_oud_019.jpg