De Boerenbruiloft

Als er een feest is, dat in deze streken zijn oude roem nog handhaaft,
dan is dat zeker een bruiloft. Geen boer of burger zo gering of er
moet een “brulfte” zijn, wanneer zoon of dochter trouwt.

boer&boerin3 boer&boerin4

Bij bruiloften op het platteland waren van oudsher altijd een groot aantal genodigden aanwezig; er werd veel gegeten en stevig gedronken. In sommige streken placht men de familieleden voor de gehele dag uit te nodigen; zij kregen een warme maaltijd aangeboden en ′s avonds werd een broodmaaltijd gehouden waarbij een ieder welkom was.

 

Voor een Twentse bruilof van ongeveer vijftig jaar geleden werd men uitgenodigd door twee ′brulftenneugers′, broers van bruid en bruidegom, die met een mooie spreuk de uitnodiging overbrachten. In elk gezin waar zij kwamen, kregen zij koffie (cichoreiwater) en wat ′in ′t glas′. Op de zondag dat het bruidspaar voor het eerst in de kerk werd aangekondigd, werd ′broetstroal′ gehouden, een feest waarop alleen familieleden werden genodigd; de beide families konden dan alvast met elkaar kennismaken. De laatste week voor de bruiloft kwamen de ′noabers′ in actie. ′s Zondags was het ′reuskesmaken′ voor de meisjes uit de buurt, d.w.z. er werden rode en witte papieren rozen gemaakt die de stoelen van het bruidspaar en de ereboog aan de ′niendeur′ moesten versieren. De ′woagholt′ (jeneverbes) die daarvoor nodig was, werd door de jongemannen gehaald. Nadat stoelen en ereboog van dit stekelige groen voorzien waren, staken de meisjes rode rozen in de stoel van de bruidegom, witte rozen in die van de bruid; in de ereboog erden rode en witte rozen gemengd. Trouwde een meisje bij een ander in, dan moesten de nieuwe ′noabers′ de ′broedsko′ halen. Deze koe behoorde tot de uitzet en was steeds een der beste koeien uit de stal, zodat men van de ′broedsko′ de maatschappelijke welstand van de bruid kon aflezen. De naaste buurman van de bruidegom bracht ondertussen de ′zeelwagen′ (een soort huifkar) in gereedheid; deze wagen was nl. de ′broedswagen′ en de buurman had een ′haalmoal′, d.w.z. hij moest de bruid halen.

bruidspaar01

Op de dag van de bruiloft gingen bruid en bruidegom naar de kerk, vergezeld van hun familie. De ′noabers′ gingen niet mee naar de kerk, maar haalden de bruid pas na afloop van de huwelijksplechtigheid van haar ouderlijk huis af. De ′broedswagen′ werd door de ′niendeur′ (waaruit de ′stiepel′ weggenomen was) de deel opgereden en daar pas mocht de bruid uitstappen. Ze werd hier ontvangen door een paar buurmeisjes die haar onder het opzeggen van een spreuk een karaf wijn en een paar met rode lintjes versierde glazen aangeboden.
Nadat bruid en bruidegom in de versierde stoelen hadden plaatsgenomen, werden de gelukwensen in ontvangst genomen en bewonderde men de uitzet die de bruid had meegebracht; de kasten werden wijd opengezet, zodat een ieder de grote rollen zelfgeweven linnen kon bewonderen. Terwijl de vrouwen de uitzet bewonderden, hadden de mannen zich aan de borrel gezet; de mannen dronken jenever, de vrouwen ′zeut′ (een zeer zoet soort wijn) of bier. Niet zelden hadden de vrouwen zelf een half pond suiker en een roerlepel meegebracht om bier met suiker te kunnen drinken.
Na een flink middagmaal ging men de boerderij bekijken of een dutje doen.

Om ongeveer vijf uur begon dan de avondbruiloft. Dan kwamen de andere buurlui en de jonge mensen; men danste bij de trekharmonika of bij blaasmuziek op de ′deel′ die met kanariezaad bestrooid was om de vloer glad te maken. Getapt werd er meestal in de koestal, daar had de dorpsherbergier zich geinstalleerd, en wie iets te drinken wilde hebben, moest het zelf halen. Het merendeel van de gasten moest de hele avond staan, want er waren lang niet voldoende zitplaatsen.
De bruiloften eindigden meestal vroeg; negen uur was de gewone sluitingstijd en bij het huiswaarts gaan overwoog men reeds de mogelijkheid van een volgende bruiloft, want zoals men placht te zeggen: ′Van brulft koomp brulft′.

ccinc facebook ccinc youtube

 

171787
Vandaag28
Gisteren59
Deze week383
Deze maand1377
Alles171787

Volgende optreden

Geen evenementen

Foto's van nu

bd_nu_01.jpg

Foto's van toen

bd_oud_007.jpg